L’Empordanet o l’Empordà Petit és dels llocs més encisadors mai coneguts.

Josep Pla diu que des del pedró de Pals:

 “El rectangle obert en la muralla us deixa veure, primer, la part de ponent oferta pel turonet: els Masos de Pals amb l’església i l’anguilejant cinta blanca de la carretera que hi condueix, els terrenys baixos de la platja, el mar, l’Estartit i les Medes. La visió forma un conjunt que només la gran pintura ha donat en els moments de més noble intel·ligència. La composició és perfecta, la precisió fascinadora, la gràcia aèria. El mar i la terra s’hi encaixen amb una naturalitat que de tan ben trobada té una elegància angèlica.”

Per Josep Pla, la cala d’Aigua Xelida, “una de les cales més verges, més salvatges, que causen una sensació de més acusada llunyania d’aquest litoral”. 

De les voltes de Calella, a Port Bo, diu: “A l’hivern, en dies de tramuntana, formen sobre la platja un punt recollit; a l’estiu proporcionen una ombra fresca, clarejada per la ventolina marina. I, sobretot, proporcionen el repòs de veure el mar per la forma més graciosa que els homes han creat. El mar vist a través d’una arcada… ¿existeix una cosa més prodigiosament bella?”